Breaking News
You are here: Home / Articole Medicale / cancer / Testul HPV, mai eficient decat testul Papanicolau

Testul HPV, mai eficient decat testul Papanicolau

Un nou studiu releva faptul ca testul pentru virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este mai eficient decat testul Papanicolau in protejarea femeilor impotriva cancerului cervical.

Virusul HPV cauzeaza cele mai multe cazuri de cancer cervical. Intr-un test Papanicolau, celulele prelevate de la nivelul cervixului sunt examinate la microscop pentru a determina anumite anormalitati care ar duce la cancerul cervical. Intr-o testare pentru HPV, celulele sunt initial examinate pentru a determina existenta virusului.

Daca celulele se modifica sau virusul HPV este detectat la oricare din testari, pacientul este instiintat si este supus altor testari si examinari, urmate de un tratament daca este cazul.

In acest studiu, cercetatorii analizeaza datele de la patru teste clinice din Europa care compara testul Papanicolau cu testul HPV. Aceste date provin de la mai mult de 175 000 de femei, cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, care au fost supravegheate pentru aproximativ sase ani si jumatate dupa ce au fost supuse unuia din teste.

Ambele metode au procurat nivele similare de protectie impotriva cancerului cervical pentru primii doi ani si jumatate de la testare. Dar, conform studiului, pentru restul perioadei, testarea virusului HPV a oferit o protectie cu 60-70% mai mare decat testul Papanicolau.

Protectia sporita oferita de testul HPV a fost, in mod particular, notabil pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca testarea la fiecare 5 ani a fost mai eficienta impotriva cancerului cervical, in comparatie cu testul Papanicolau realizat la fiecare 3 ani.

About AdrianM

Comments are closed.

Scroll To Top