Breaking News
You are here: Home / Articole Medicale / colesterol / Colesterolul-Ce este LDL colesterol?

Colesterolul-Ce este LDL colesterol?

LDL colesterol , cunoscut sub numele de lipoproteina de joasa densitate, este colesterolul cel rau , cel care , aflat la un nivel ridicat , incepe sa obtureze peretii arterelor si a vaselor de sange , ingreunand buna circulatie a sanagelui, catre organele interne, tesuturi, muschi.

Cantitatea normala de LDL colesterol este sintetizata in ficat , restul este adus in organism, din alimentele de provenienta animala, consumate.

Copiii se nasc cu o valoare a LDLcolesterol , intre 30-40mg/l, asa ca nu este bine sa-l scadeti prea mult si este indicat sa aveti grija de parerea medicului specialist.

Ce este HDL colesterol?

HDL colesterol, sau lipoproteina de inalta densitate, este colesterolul cel bun , cel care ajuta sa tina la distanta LDL colesterol.

Studiile au aratat , cu cat HDL colesterol este mai mare , cu atat este mai bine . Daca aveti valori ale HDL colestesterol sub 40mg/l sunteti predispusi la un mare risc in a dezvolta boli de inima.

Ce sunt trigliceridele?

Sunt substante grase continute in sange ,al caror nivel este ridicat, in cazul persoanelor bolnave de diabet.Unele persoane pot avea valori mari ale gliceridelor in sange , in timp ce valorile celelate sunt normale.

Factorii de risc care duc la cresterea nivelului de colesterol din sange

 

1.Varsta

Cresterea nivelului de colesterol este in concordanta  cu cresterea in varsta a unei persoane,incepand cu varsta de 45 de ani , la barbati  si 55 de ani la femei .

 

 

2.Istoria familiara

Daca fratele vostru sau tatal vostru au fost afectati de boli de inima , inainte de varsta de 55 de ani, sau sora si mama voastra au fost afectate de aceasta problema , inainte de varsta de 65 de ani, riscul vostru personal creste.

Nivelul ridicat de colesterol din sange poate fi datorat si hipotiroidismului , sau diabetului zaharat.

3.Sexul

La femeile la care se instaleaza menopauza, nivelul de LDL colesterol din sange va fi in crestere, marind riscul aparitiei bolilor de inima.

4.Dieta necorespunzatoare

In special una cu un continut ridicat de proteine si grasimi saturate, cum este carnea, cresc nivelul de LDL colesterol din sange  cat si valorile de colesterol total.

5.Greutatea

Obezitatea , creste de asemena nivelul de LDL colesterol si scade nivelul de HDL colesterol.

6.Activitatea psihica marita

Aceasta ajuta sa scada nivelul de LDL colesterol si sa-l creasca pe cel de HDL-colesterol.

Colesterolul aflat intr-un mare exces , ajuta la aparitia unei excrescente galbui , care se dezvolta pe piele, in vecinatatea ochilor, cauzata de xanomonas.

Asa ca, inainte de orice, mergeti si faceti un examen medical pentru a alfa nivelul de colesterol din sange.

 

About Carmen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top